" />

FMDC Amazing Photo Race KL 2009

Salam..

Aku teringat lagi masa tahun lepas di mana Canon Photo Marathon berlangsung tetapi aku xdapat pegi..huhu, seminggu sebelum Photo Marathon bermula aku eksiden motor..Zayd pun terlibat sama cium jalan ngan aku time tu…wakakaka, tapi aku lebih cket kot cium jalan,(Peristiwa Malam G4 Yang Hangat)ekekek..aku ngan si Zayd mmg dah plan nak pergi Photo Marathon tu..tapi aku xda rezeki time tu kan, xpelah..si Zayd dengan berbalut lutut je pergi…aku biarkan je la berlalu dengan hampa..huuuuu

ok²..tapi kali ni aku agak bertuah coz aku dapat join FMDC Amazing Photo Race KL 2009 yang seakan sama dengan Canon Photo Marathon..sebanyak 16 kumpulan yang terdiri daripada ahli forum Foto Media..setiap kumpulan dianggotai dengan 3 orang, aku team yang ke-9 yang diberi nama “Kalam Mata Jalanan” yang dianggotai oleh aku, Chot, dan Waja…

Format pertandingan adalah satu cabaran dalam bentuk perlumbaan mengambil foto..gambar yang di submit juga tidak boleh di edit melainkan cropping sahaja..heeee


Proses pemilihan gambar dilakukan dengan teliti sebelum di submit kepada juri (Thanx Chot)

selain itu objektif pertandingan ialah:

1) Melatih kemahiran fotografi dalam:
a) Seeing
b) Composition
c) Timing and Luck
d) Emotion
2) Memupuk semangat berpasukan
3) Latihan Kawalan Masa

Sebanyak 39 gambar yang diperlukan sepanjang pertandingan yang berlangsung hampir 9 jam..wawaawa…nak muntah kitaorang nak cari gambar ri tu..hehe, tp bagi aku tu semua cabaran yang sangat mencabar dan sangat best walaupun tersangat letih tapi aku puas…hmm, kebanyakan gambar yang aku snap pun banyak play safe ja, ..ini mungkin disebabkan masa dan kepenatan yang melampau…ok, kat sini aku ada uploadkn sedikit gambar² yang dapat diselesaikan pada hari tu..yang selebihnya ada pada Chot dan Waja….


Hanging


Preparation


Speed


Five


Father and Kid


Uniform


Reading

Antara juri jemputan terdiri daripada:

1) Zainal Abdul Halim (reuters)
2) Manzrusalli
3) Azman Shah
4) Ahmad Faizal
5) Bubba
6) Dome


Kalam Mata Jalanan (Thanx Chot)

akhir sekali, perjuangan kami ni macam terbalas juga lah dengan diumumkan sebagai Pemenang Tempat Kedua, Alhamdulillah..tahniah kepada Kalam Mata Jalanan..aku dan team Kalam Mata Jalanan ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada FMDC selaku organizer dan juga kepada semua ahli komiti yang terlibat untuk menganjurkan FMDC Amazing Photo Race KL 2009, terlalu banyak yang dipelajari sepanjang pertandingan tu dan aku tersangatlah menyarankan kawan² photographer yang lain agar masuk pertandingan² seumpama ini untuk masa akan datang kerana ianya sangat bagus untuk diri sendiri, serius!!..aku berharap moga² ada Photo Race part 2 nanti..InsyaAllah..

Wassalam~

Like this post? Share it!

  • Tweet
  • Facebook

facebook comments:

 

All Images Copyright SnapIT Photography & Motion