" />

Melaka Street Outing

Assalamualaikum..

Kali ni entry aku pasal outing di Melaka pada Sabtu lepas…ok², pagi tu aku bertolak dari rumah pkul 6.15am menuju ke rumah Zayd.sampai kat sana, aku park kereta kat umah dia coz aku tumpang si chot..pkul 7.00am, gerak..kemudian kami singgah di hentian Nilai untuk berkumpul dan breakfast bersama yang lain..selepas smua perut dah di isi dengan nasi lemak, kitaorang pon gerak, tetapi aku xtumpang Chot dah, coz si Waja mau kan pemandu yang berkaliber untuk drive kereta dia coz dia terlalu mengantuk dek xcukup tido malam tadi..so, aku dipilih selepas undian SMS memihak kepada aku…gerakk..

Pukul 8.30am tiba di Melaka, kitaorang berkumpul di bangunan merah, buat pertama kalinya aku datang kat sini..kalo Melaka tu dah berkali² dah datang..tapi x berjalan sampai ke sini..kat sini banyak bangunan bersejarah..tempat pon banyak yang menarik untuk di shoot…tapi kitaorang x shoot di situ..tapi di Jonker Street, keadaan di sini lebih menarik untuk street shooting dengan banyak bangunan² yang lama yang diduduki 90% masyarakat cina…memang kitaorang datang tepat pada masanya coz CNY..so, keadaan di situ memang sangat meriah dengan banyak tanglung yang digantung…terasa seperti di Hong Kong pulak..

null

null

kitaorang mula shooting yang di sertai dengan seorang model..mengikut plan asal, 3 orang model yang disediakan..tapi 2 orang menarik diri last minit..so, dapat la sorang je..tapi x pe lah..kat sini pon dah terlalu banyak subjek yang nak di shoot..ok, hari sangat cantik pagi tu dengan awan biru..tapi agak panas sikit…keadaan kat Jonker Road tu pun agak bz dengan kenderaan yang lalu lalang…aku shoot model x lama sangat..aku kluar berjalan dengan si Sumardi untuk tengok di kawasan² sekitar..kitaorang pegi ke tokong² lama kat Jonker Road tu..mmg banyak tokong di sini..jumpa si Zayd dan Amin yang tengah shoot kat satu tokong..aku pun join sama…seperti yang aku cakap tadi, mmg kitaorang datang tepat pada masanya ke Melaka coz keadaan tokong di situ sangat meriah..banyak tanglung² yang di gantung..meriah beb..

null

null

null

null

null

null

null

selepas tu, kitaorang berempat balik semula ke tempat tadi…teruja aku tengok lens 300mm yang si bro Wazari bawak, aku xlepaskan peluang la nak cuba kan, mmg berat sangat..dahla panjang..rugi beb xcuba, lens tu harga sama sebijik kereta..mmg jakun la aku, tapi bukan aku je jakun, si Zayd ngan si Sumardi pon sama, kitaorang xabis² berlakon dgn lens tu..hahaha..pastu,Chot ajak berehat dulu dan makan tengahari..dah kenyang, mata pun ngantuk..terbayang plak bantal busuk aku kat rumah tu,huhu..kitaorang sambung lagi shooting model..matahari mencacak atas kepala…panas sangat..lejut baju aku dek peluh..dah la x bawak baju spare..mmg banyak berjemur..dah la sedia kulit gelap, tambah lagi gelap..pastu Chot mengambil tindakan yang bijak dengan mengajak semua pekena cendol dulu…kat Jonker Road tu ada satu kedai yang popular kerana cendol dia..tapi aku x makan cendol tu, aku minum air je..agak menyesal juga x rasa..selepas dah basah tekak memasing..kitaorang shoot candid pulak kat area situ..mmg banyak subjek untuk di shoot..tambahan pulak ramai pelancong yang datang time tu..

nullthanx to zayd, using 300mm f2.8.

null

null

null

null

pkul 5 selesai smuanya dengan berakhir di kedai minum..memang badan aku dah lemau sangat²…kita orang pun bersurai selepas bersalam salaman..time balik, aku xtumpang dah si Waja..aku tumpang dengan si Sumardi plak,berempat kesemuanya, aku, Zayd, Voiceless dan Sumardi..kitaorang x balik terus..rugi r xberjalan² dulu kan..kitaorang pegi tgok sunset kat EOM..tapi awan banyak so matahari x beberapa nampak..xpelah, pastu hari pon dah nak malam..perut lapar balik..kitaorang pegi makan ikan bakar kat medan ikan bakar di Umbai, mmg fresh ikan kat situ, harga pon murah..ok, dah kenyang, dan pulang terus ke Bangi…rindu sama bantal dahhh..sok mau pulang ke kampung plak..kena rehat cukup²…

null

akhir sekali, aku berterima kasih la kat Chot coz mnjemput aku sekali lagi untuk outing kali ni..mmg terlalu banyak yang dipelajari sepanjang outing ni, terutama dari segi mengasah mata…amat berguna untuk diri aku yang masih mentah dalam dunia fotografi ni,..aku berharap next outing dapat la ikut lagi..thanx Chot dan tak lupa jugak kat Kelly coz jadi model pada hari tu,thanx..Wassalam~

Like this post? Share it!

  • Tweet
  • Facebook

facebook comments:

 

All Images Copyright SnapIT Photography & Motion